Veel gestelde Vragen

Hoe contacteer ik de praktijk?

Bel 09 282 7862 of vind meer details op onze info-blz.

Wat is een spatader

Spataders komen bij heel wat mensen voor, zowel mannen als vrouwen. Ze veroorzaken niet altijd duidelijke symptomen, maar stilaan ontstaan plaatse­lijke jeuk of duidelijk opgezette aders. Dit geeft dan toch in meer of mindere mate hinder ter hoogte van de onderste ledematen. In toe­nemende mate kan dan ook zwelling van voeten, enkels en zelfs onderbenen optreden (oedemen).

Vermits erfelijkheid een belangrijke factor is bij het ontstaan van varices, is een vroegtijdige opvolging echt zinvol. Lokale behandelingen zijn dan vaak voldoende, zodat niet altijd een ingreep nodig is.

Hoe ontstaan spataders

Bij de mens wordt vanuit het hart zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam gepompt. Het bloed vloeit door slagaders, die steeds kleiner worden tot in de kleinste gebieden van het lichaam. Daar wordt zuurstof en andere bestanddelen afgegeven aan de weefsels. Via kleine kanalen wordt het bloed terug vervoerd naar minuscule haarvaten, die dan wat groter worden (venen) en die vooral diep tussen de spieren van benen terug gevoerd worden naar het hart. Dit veronderstelt echter een klepsysteem omdat bloed naar boven brengen anders niet mogelijk is. Als een waterkraan opengedraaid wordt loopt water enkel naar beneden, niet naar boven (zwaartekracht)! Zo ook bij de mens. Daarom beschikt het menselijk lichaam over kleppen aan de binnenkant van de aders. Dergelijke kleppen bestaan niet of nauwelijks in de aders die we op onze armen en onze benen zien liggen net onder de huid. Tussen de diepe aders en het zichtbare adernetwerk onder de huid bestaan natuurlijke verbindingen. Als een diepe ader uitzet of als ter hoogte van overgangsplaats van de oppervlakkig lopende ader naar de diepe ader een uitzetting ontstaat sluiten de kleppen stilaan niet meer volledig af (eerst misschien 1 mm, maar later toenemend) en ontstaan op die manier spataders. Dit betekent dat het bloed nu terug naar de voeten loopt wat niet de bedoeling kan zijn. Hierdoor loopt zuurstofarm bloed ook terug en veroorzaakt soms krampen in de benen (melkzuuropstapeling)

Zittend of staand beroep?

In tegenstelling tot vroeger, waar gesteld werd dat een staand beroep spataders veroorzaakte of bevorderde, is door onderzoekers vastgesteld dat een zittend beroep toch minder aan te raden is, omdat de spierpomp van de kuiten nauwelijks gebruikt wordt bij zitten, bv. aan een computerscherm, wat spanning en druk veroorzaakt. Bij een staand beroep, daarentegen, is meestal een zekere vorm van beweging aanwezig zodat de kuitspieren toch voor het wegpompen van bloed in de diepe aders zorgt.

Wat betekent 'scleroseren'?

Met een fijne naald wordt een etsende vloeistof, in schuim, ingebracht in een ‘zieke’ ader. Hierdoor ontstaat een gewilde ontsteking, waardoor plaatselijk wat roodheid kan ontstaan, waarna een verharding wordt gevoeld (net een hard koordje) en vaak ook een bloedstorting ontstaat. Lokaal ijs of een ontstekingswerende crème kunnen bij last aangewend worden. Merkwaardig genoeg hebben patiënten soms meer baat met lokale warmte (kersenpit, hot/coldpacks).

Een steunkous of steunverband zullen voor ondersteuning en comfort zorgen.

Mag ik sporten na een behandeling?

Veel bewegen na een behandeling is zelfs aan te raden. Wandelen en fietsen zijn aanraders.

Kan ik mijn auto kwijt bij de praktijk?

Vooraan, links van de ingang zijn er een 3-tal plaatsen, achteraan (toegang via de groene poort) zijn er meer.

Interessante links, praktijken in de buurt

Vermelding van deze praktijk op depinte.be

De webblzn van deze praktijk kunt u steeds terugvinden in de lijst van zelfstandigen in de gemeente De Pinte, onder hoofding Artsen

Kine-praktijk in hetzelfde gebouw

Kinesitherapie Begonia, Philip Vermeulen, Begoniapark 1A, 9840 De Pinte. Komt ook aan huis.

Waar en waarvoor neemt men DNA-testen af ?

Omwille van medische reden

bv. bij de opsporing van aandoeningen waarbij erfelijkheid een rol speelt, maar ook soms als gewone verwantschapsanalyse om de overerving van recessieve kenmerken te bepalen, zal een arts de staalname doen en die aan een labo doorsturen.

Voor verwantschapstesten om privé-redenen

Hoewel dat niet tot de missie van de arts hoort, blijft die, als vertrouwenspersoon, goedgeplaatst om de patiënt op weg te zetten voor een DNA-verwantschapsanalyse (meestal een vaderschapstest). Men moet hiervoor ook niet via een advocaat of het gerecht. Men kan bv. contact opnemen met Life-ID, dat in Zwijnaarde gelegen is, waar men zowel voor de analyse zorgt, als voor een omstandig rapport met interpretatie en zekerheid van de resultaten. Daar doet men eveneens, indien gewenst, een rechtsgeldige staalname. Bloedstalen zijn onnodig invasief, onhandig, en bewaren slechter: een speekselafname met een steriel wattenstaafje is te verkiezen.

Veelgebruikte termen

Woordenlijst nog in opbouw.

Stel zelf een vraag

Vergeet zeker niet uw telefoonnummer of GSM nummer te vermelden, om, indien nodig of gewenst, met u contact te kunnen opnemen, .

Published on